2010 m. sausio 16 d., šeštadienis

Ar socialdemokratas yra komunistas? [Aš][Valstybė]


(Nuotraukoje - vokiečių plakatas, raginantis balsuoti už socialdemokratus, 1932 m.)
Norėčiau plačiau panagrinėti vieną fenomeną, gyvuojantį Lietuvoje, o gal ir kitose postsovietinio bloko valstybėse. Pareiškęs, kad esi socialdemokratas, kaip mat esi pakrikštijamas komunistu su visais iš to žodžio išeinančiais epitetais (raudonskūris, okupantas, kolaborantas, Rusijos padlaižys, Lenino anūkas ir t.t.). Juokingiausia dalis tame, kad dauguma burnotojų patys yra buvę komunistų partijos nariais. Kaip vienoje savo kalbų yra sakęs A. Brazauskas, iš visų Lietuvos komunistų partijos narių gal tik 3-5% tebuvo tikrais komunistais.
Iš dalies tas rodomas pyktis, antipatija yra suprantama, nes mūsų kraštas yra patyręs daug negandų, kurios siejamos būtent su komunizmu. Taip jau sutapo, kad LSDP yra savotiška Lietuvos komunistų partijos vietos perėmėją (lyderiai, kadrai ir t.t.), be to, į akis krenta ir raudona socialdemokratinė atributika (nors ji tokia yra visame pasaulyje), nes komunistinė atributika irgi yra tos pačios spalvos.
Visgi, nemanau, kad socialdemokratai turėtų nešti šį kryžių, todėl šiandien nutariau panagrinėti komunizmą ir socialdemokratiją – kuo šios ideologijos yra panašios ir kur slypi esminiai jų skirtumai.
Jei kalbėti apie panašumus, tai abi ideologijos yra giminingos ir kilusios iš tos pačio politinio kamieno – socializmo. Socializmas – viena iš trijų stambiausių politinių ideologijų. Socializmas iškelia pamatines lygybės, solidarumo ir teisingumo vertybes. Ko gero čia komunizmo ir socialdemokratijos panašumai ir baigiasi.
Norėčiau išskirti kelis, mano galva, pagrindinius, skirtumus. Visų pirma, tai požiūris į ekonominę sistemą. Komunizmas pasisako už valstybės kontroliuojamą ekonomiką, tuo tarpu socialdemokratija yra už reguliuojamą rinkos ekonomiką (valstybė sudeda saugiklius ten, kur, jos manymu, gali kilti neteisybė, diskriminacija, engimas). Antra, iš esmės skiriasi socializmo sukūrimo, pasiekimo būdai. Komunistai, kaip vieną iš pagrindinių kelių, mato socialistinės revoliucijos sukėlimą, kurios metu įvykdomos visos svarbiausios reformos. Tad nesuklysiu teigdamas, kad vienas iš reiškinių, lydinčių komunizmo kūrimą, yra smurtas (tą puikiai žinome ir iš savo istorijos – išbuožinimai, tremtys, žmonių grūdimai į kalėjimus ir t.t.). I. Leninas teigė, kad pradžioje yra sukuriamas socializmas ("iš kiekvieno - pagal galimybes, kiekvienam - pagal darbą"), o vėliau jau kuriamas komunizmas("iš kiekvieno - pagal galimybes, kiekvienam - pagal poreikius"). Tuo tarpu socialdemokratai išsiskiria revoliucinio kelio į socializmą atmetimu bei pasisakymu už laipsnišką, evoliucinį kelią, remiantis demokratinėmis institucijomis (ne revoliucija, bet evoliucija).
Iš tikrųjų yra gan sunku rašyti apie šiuos skirtumus, nes pats komunizmas turi begalę savo atšakų (stalinizmas, trockizmas, leninizmas, maoismas, čučhė ir t.t.) ir remiasi iškilesnių komunistų interpretacijomis.
Beje, įdomu, ar tokiose valstybėse kaip Švedija, socialdemokratai irgi yra apšaukiami komunistais?
Atkreipiu dėmesį, kad tai tik mano pamąstymai, kurie gali būti klaidingi. Tad visus kviečiui atvirai diskusijai komentarų skiltyje.

6 komentarai:

  1. Šaunu, kad pabandyta savo nuomonę apginti argumentais, o ne teigiant, kad egzistuoja viena nuomonė (čia dar vienas komunistų bruožas). Tačiau kaip iš socialdemokrato buvo galima ir daugiau argumentacijos, ne vien tai, kad skiriasi ekonomikos kontrolės mastai ir socializmo/komunizmo siekiama evoliucijos/revoliucijos keliais... Lietovoje LSDP=komunistai, nes, kaip ir teisingai, pastebėta - LSDP ex komunistų teisių perėmėja. Tie, kas engė Lietuvą, kaip sakant, išvertė kailį... Be to, man, atrodo, kad Lietuvoje nėra tikrų socialdemokratų, nors jie taip ir vadinasi...

    AtsakytiPanaikinti
  2. Ne, Švedijoje jie nevadinami komunistais, nes visi žino, kad yra tikri komunistai. Jie šiais laikais vadinasi Kairioji partija, ir ji pareiškė atsiribojanti nuo TSRS politikos.

    Bėda ta, kad neišvengiamai susimaišo tiek socializmas, tiek komunizmas kaip ideologijos ir kaip santvarkos. Visa painiava prasideda su tam tikro froidiško realybės principo įvedimu į socialistines ir komunistines, taip pat ir anarchistines siekiamybes. Todėl vietoj viską nušluojančios revoliucijos (kurios bet kokiu atveju neįmanoma įgyvendinti) pasirenkama "vienas žingsnis atgal - du žingsniai pirmyn" strategija. Ji yra iš principo prasminga ir gal net neišvengiama, bet atveria kelią visokioms manipuliacijoms. Tokios buvo Lenino "socializmas vienoje valstybėje", NEPas brežnevinis "brandusis socializmas", perestrojka ir kt.

    Socialdemokratų ir stiprybė, ir silpnybė yra tai, kad jų visuomenės vizija - kiekybinė, o ne kokybinė pertvarka. Viena vertus, tai realistiška (truputį mažiau išnaudojimo, truputį lygesnė visuomenė), kita vertus, neretai socialdemokratiškasis kelias nepasiūlo, kaip išvalyti kapitalizmo puvėsius (truputį lygesnis, truputį švelnesnis, truputį mažiau aplinką teršiantis kapitalizmas vis vien lieka paremtas tais pačiais ramsčiais - nelygiais darbo santykiais, klasine visuomene ir t.t.

    AtsakytiPanaikinti
  3. Anonimui --->
    Manau, kad ateityje bandysiu pateikti ir daugiau argumentų, kodėl mes, LSDP, nesame komunistai :)
    Beje, turiu tokį klausimą - ar yra pagrindas mane, nebuvusį KP nariu, subrendusį nepriklausomoje Lietuvoje, apšaukti komunistu? Sakau lygybė, teisybė, solidarumas ir tuo tikiu. O jei apšauktas, tai kokiu pagrindu?

    Daiva ---> Kokia, Jūsų nuomone, alternatyva kapitalistinei santvarkai?

    AtsakytiPanaikinti
  4. Geras Tomo tekstas. Nors dabar pasitaikantis LSDP tapatinimas su komunistais yra labiau emocinis ir neparemtas ideologiniais argumentais (manau, kad pagrindinė to priežastis yra tai, kad mažai matome jaunimo tarp viešai rodomų socialdemokratų), bet skirtumas iš tikrųjų tai akivaizdus ir paprastas: visiškai kitoks požiūris į privačią nuosavybę, visiškai kitoks požiūris į priemones tikslui pasiekti ir visuotinės (pasaulinės) pertvarkos siekio nebuvimas.

    AtsakytiPanaikinti
  5. Autoriui:

    Kodel socialdemokratai yra komunistai? Atsakymas zemiau --->

    "Svarbu pastebėti, kad nuo pat partijų susijungimo iki 2009 m. Lietuvos socialdemokratams vadovavo tik buvę komunistai, o partijos pirmininką, žinoma, renka patys jos nariai, tad tai turbūt puikiai atspindi jų pačių požiūrį ir vertybes."

    AtsakytiPanaikinti
  6. komunistai nekente lietuviskos LSDP nes tai geresne alternatyva nei jie. todel LSDP narius komunistai ateje i Lietuva zude. ta pati dare ir pvz., gruzijoje. o LKP -> LDDP nomenklatura tiesiog turejo kazkaip islikti, tai okupavo LSDP partija ir sedi joje ir sedes dar ilgai. LSDP opozicijoj pabuti reiktu dar kokius 8 metus kad LSDP pradetu elgtis socialdemokratiskai. nes vos tik gave valdzia vel sedi visai tautai ant sprando. tokia jau prigimtis nomenklatursciku partijos...

    AtsakytiPanaikinti