2010 m. sausio 13 d., trečiadienis

Knygos. Nikolas Makiavelis [Aš]



Pastaruoju metu grįžau prie knygų skaitymo. Kadangi domiuosi politika, nutariau susipažinti su Nikolo Makiavelio darbais. Beje, jo knygą nebuvo taip lengva rasti - knygynuose jos neturėjo, bibliotekoje buvo tik vienas egzempliorius, bet ir tas buvo paimtas. Radau jo rinktinius raštus pas vieną užkietėjusį literatūros faną.
Visą laiką maniau, kad posakis Tikslas pateisina priemones priklauso būtent šiam mąstytojui. Didžiai mano nuostabai, tai yra iš kontrreformacijos laikų atkeliavęs posakis, tuo tarpu Nikolo Makiavelio frazė skamba kiek kitaip:
Teisingos priemonės galiausiai pateisina tikslą.
Gan painu, bet kaip aiškina pats mąstytojas - abstrakti politinio siekio sąvoka savaime nėra nei teisinga, nei klaidinga. Jo teisingumo ir moralumo įvertinimas priklauso nuo jį pateisinančios veiklos. Amžina diskusija apie tai, kad gėris/blogis yra viso labo subjektyvūs požiūriai.

2 komentarai:

  1. Hmm, kaip keista - "Valdovo" gi naujausias leidimas 2009 m. išėjo, da visai neseniai mačiau knygynuose. Skaitau, geriau paieškok, tikrai atsiras:) Tokią knyžką visai verta asmeninėj kolekcijoj turėt.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Ieškojau prieš gerą pusmetį. Na, vienaip ar kitaip, knyga jau saujoje ir skaitoma :D

    AtsakytiPanaikinti