2010 m. sausio 21 d., ketvirtadienis

Apie du verslo veidus [Miestas]


Norėčiau Jums paporinti dvi istorijas. Apie du verslus. Ir apie jų veiklą šiuo laikotarpiu, kai deklaruojama, kad kiekvienas klientas – aukso vertės. Kažkur esu skaitęs, kad bet ką sakant ar dėstant reikia pradėti nuo negatyvių dalykų, o finišuoti pozityviai. Vadovaujamės.
Kaip nedaryčiau. Ne per seniausiai teko užsukti į gourmet krautuvėlę, įsikūrusią "tautos rūmuose" - Akropolyje. Pirmas įspūdis buvo teigiamas: paslaugūs, dėmesingi pardavėjai. Apsikeitus keliomis frazėmis išlenda kai kurių, net savo parduodamų produktų, neišmanymas. Na, tiek to – visko juk nežinosi. Kiek užrūstina faktas, kad paprašius įdėti šaukštą alyvuogių (o jų kilogramas vertingesnis, negu Simonas Daukantas), pardavėjas, nutaikęs momentą, įkrauna du šaukštus. Pigus triukas. Paskutinis akordas žudo šios krautuvėlės prestižą mano akyse, kaip kad matadoras pribaigia bulių: paprašau pardavėjos, paskaičiavusios sumą už mano prekes (susidarė virš pusšimčio), viską sudėti į maišelį. Ji nė nemirktelėjusi už maišelį nulupa 15 centų. Man tų negailu, bet faktas – koktus. Yra toks priežodis – „Didybei nebūdingas smulkmeniškumas“. Taip pat ir čia – žmogus išleidžia santykinai daug pinigų, bet dar turi sumokėti už maišelį... Menka detalė, bet dėl jos nesiruošiu grįžti į tą krautuvėlę.
Kaip daryčiau. Vaikščiodamas Vilniaus centre ieškojau juodų batų raištelių. Paradoksalu, tačiau aplankęs 3 parduotuves dar nebuvau jų radęs (vienoje buvo labai stori, kitoje – rudi, o trečioje raištelių išvis nebuvo). Taigi nelabai tikėdamas sėkme užsukau į batų parduotuvę „Chester“. Išdėsčiau pardavėjai savo reikalą, o ji nė nemirktelėjusi sako: „Šiaip jau, mes raištelių neparduodame, tačiau galiu juos padovanoti, nes prie visų batų turime atsarginius“. Ir po minutėlės išneša iš sandėlio dvi rūšis vaškuotų batų raištelių. Nemokamai ir dar pasirinkimas! Padėkojęs ir „apšalęs“ išeinu iš parduotuvės. Jau nujaučiu, kur kitąkart pirksiu batus.
Šiais savo pavyzdžiais norėjau pademonstruoti sąžiningumą, dėmesį klientui ir žmogui. Netolimoje ateityje planuoju pakalbėti ir apie socialiai atsakingą verslą, kurio taip trūksta Lietuvoje.

8 komentarai:

  1. matyt gourmet'e pardavėjai laikomi skūpaus savininko po padu kad net maišelius tenka skaičiuot ir dar gauna velnių kad mažai parduoda... o kokia priežastis dar galėtų būt?

    AtsakytiPanaikinti
  2. manęs jau niekas nebestebina, tik truputį piktina.

    AtsakytiPanaikinti
  3. Turiu ir as nediduke istorija. Uzsuku i viena skalbykla,turedamas tiksla palikti 4kg maisa skalbimo milteliu kaip pavyzdi, megini ir uz ji neimti ne ct. Ir ka Jus manot, ieinu, mandagiai pasisveikinu ir sakau:"atnesiau milteliu pasibandyti, gal patiks, gera kokybe, zemiausia kaina rinkoje", o skalbeja(isivaizduoju samdytas zmogutis) ir sako:" kas prase?!"ir dar tokiu veidu, kad rankos nusviro.... Shtai tokie pavyzdeliai pasitaiko ant musu zemeles :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Pardavėja padovanojo batų raištelius, nes "prie kiekvienos poros turi atsarginius"?
    Bet tik ar neturėtų tie prie kiekvienos poros turimi atsarginiai raišteliai būti perkamos batų poros dėžutėje? Ar reikalingi atsarginiai raišteliai batams, stovintiems parduotuvės lentynoje? Jie reikalingi tuo atveju, jei nešiojamų batų raišteliai susidėvėtų greičiau nei batai...
    Tai panašu, kad tau gavus dovanų raištelius, kažkuri batų pora liko be tų atsarginių.
    Kur ta batų parduotuvė yra? Grįžusi į Vilnių padarysiu eksperimentą ir eisiu ten pirkti batų. Įdomu, ar atsarginiai raišteliai priklausys prie perkamos poros :)

    AtsakytiPanaikinti
  5. Labas, Viktorija :)
    Ši parduotuvė yra Gedimino pr. 9, II aukšte. pavadinimu "Chester".
    manau, kad niekas nelieka nuskriaustas. Visų pirma, nemanau, kad visus batus sugeba parduoti. Antra, tikiu, kad yra šioks toks rezervas.
    Bet paeksperimentuoti galima :D

    AtsakytiPanaikinti
  6. siaip jau raisteliai yra skiriami parduotuvei :)
    ar kur nors esi gavusi antra raisteliu pora pirkdama batus ?
    apie chester: super parduotuves. su labai gerais batais. del ju kokybes ir gero aptarnavimo esu ju lojalus klientas ~5-6 metus.

    Andrius M.

    AtsakytiPanaikinti
  7. Šiaip jau batų raišteliai skiriami parduotuvei? O kokiu tikslu? Ką parduotuvė įpareigota su jais daryti? Andriau M., jei žinai, parašyk, nes rimtai nesugalvoju priežasties :) :) :)

    Aš tikrai nekvescionuoju parduotuvės ar jų parduodamų batų gerumo. Man tik neaišku, kam parduotuvei reikalingi kiekvienos poros papildomi batų raišteliai, kurių jie neatiduoda/nedovanoja/neparduoda batų pirkėjui.

    Ne kartą esu gavusi ne raištelių (nors jei gerai pamenu, kartą berods Vokietijoje pirkęs batus mano vyras gavo antrus raištelius, jie buvo gražiai supakuoti batų dėžėje), bet sagų, spaudžių (kartais net ir visą atsarginį komplektą, ypač vaikiškus drabužius perkant).

    PS o Chester parduotuvėse būna didelio (47) dydžio vyriškų batų?

    AtsakytiPanaikinti
  8. Pravertė pamokėlė iš jūsų praktikos ;)

    AtsakytiPanaikinti