2010 m. sausio 22 d., penktadienis

Auka ar nusikaltėlis? [Valstybė]

Senoliai sako: "Ne viskas auksas, kas auksu žiba".
Šiandien perskaičiau „graudų“ straipsnį apie tai, kaip eilinį kartą buvo apgautas žmogus – atėjusiems nepažįstamiems, kurie prisistatė policininkais ir pagrasino atliksią kratą, atidavė 10 tūkst. Lt. Tipiška istorija. Tokias, su įvairiausiomis variacijomis, girdime kartą per savaitę jau pastaruosius 3-5 metus. Anksčiau man buvo jų gaila. Tačiau šiandien pagalvojau – kodėl nei vienas iš nukentėjusių nebuvo patrauktas baudžiamojon atsakomybėn (bent jau negirdėjau)? Juk tipiškas tokio įvykio scenarijus yra toks: paskambina ar ateina asmuo, prisistato policijos pareigūnu, informuoja, kad asmeniui tiesiogiai arba jo artimiesiems gresia teisiniai nemalonumai ir už neveikimą pareikalauja kyšio. „Nukentėjęs“ kyšį duoda. Lietuvos Respublikos baudžiamojo kodekso 227 straipsnio (Papirkimas) 1 dalis sako:
“Tas, kas tiesiogiai arba netiesiogiai pasiūlė, pažadėjo duoti arba davė kyšį valstybės tarnautojui ar jam prilygintam asmeniui už pageidaujamą teisėtą veikimą ar neveikimą vykdant įgaliojimus, arba tarpininkui siekdamas tų pačių rezultatų, baudžiamas laisvės apribojimu arba bauda, arba areštu, arba laisvės atėmimu iki dvejų metų“.

Galima būtų teigti, jog pinigus gavę asmenys nėra valstybės pareigūnais, tačiau kyšį duodantis asmuo juk to nežino...
Dar vienas įdomus niuansas šioje konkrečioje istorijoje (sekti nuoroda viršuje) – nukentėjęs asmuo tikėtinai yra padaręs nusikalstamą veiką. Įsivaizduokite, pas jus į namus ateina 2 nepažįstami vyrai, prisistato policininkais ir pagrasina atlikti kratą. Žinau tik vieną dalyką – jei pas tą žmogų namie nėra nieko nelegalaus, apsišaukėliai tikrai nebūtų išvilioję 10 tūkst. litų.
Manau, kad į šį reikalą žiūrint rimtai galima gerokai sumažinti įprotį iškilusias problemas spręsti kyšiais (taigi korupcijos lygį), o taip pat – pinigų išviliojimo, apsimetus pareigūnais, atvejus.

6 komentarai:

  1. Nesuprantu ryšio tarp 10 tūkst. gulinčių namuose ir nelegalios veiklos.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Paaiškinu - kam duoti policininkui, norinčiam tavo namie atlikti kratą, 10 tūkst. Lt, jei namie nėra nieko nelegalaus, ką jis galėtų rasti?

    AtsakytiPanaikinti
  3. Daznai zmones pinigus atiduoda ne kaip kysi, o kaip zalos atlyginima nukentejusiai pusei, kad pastaroji neturetu didesniu pretenziju. Taigi, tokiu atveju papirkimo nera.

    AtsakytiPanaikinti
  4. Taip, Jūsų pateiktu atveju - sutinku. Bet gal ir tais atvejais dalis pinigų eina kaip "atlygis"?

    AtsakytiPanaikinti
  5. Na galėčiau atkreipti dėmesį ir į rezonansinį atvejį, kai neseniai liūdnai išgarsėjęs SAM viceministras buvo nuteistas už kyšio paėmimą, tačiau bent jau žiniasklaidoje nieko nebuvo eskaluojama apie kyšio davėjo atsakomybę, skirtingai nei apie kyšį paėmusio asmens...

    AtsakytiPanaikinti